TF2

Innen: IKM
Jump to navigation Jump to search
Invader.jpg
Mivel a TF2 egy nagyon nehéz jáccás, te jobb, ha inkább nem is foglalkozol vele. Amúgy sem fut a gépeden el.
Tf2 heavy scout.jpg


A TF2 egy közismert magyar játék
Tipikus kép a játékból
A sniper, fegyverével a kukurival

TF2

A TF2 (Testnevelési Főiskola 2) egy angolul beszélő magyar 3D-s FPS, XBOXra és PS3ra, amiben 9 kaszt közül választhat a játékos. Minden kaszt máshogy néz ki és más fegyverei vannak. A cél, hogy BSc-s diplomát szerezhessenek a főiskolájukon, amiért egymást kell megölniük. Érdekesség, hogy a magyar verzióban minden hangot (beleértve a fegyverekét is) Csőre Gábor szinkronizált. A játékot a Valve készítette röpke 8 év alatt el, de még mindig nincs befejezve. Annak ellenére, hogy lövöldözni kell benne, minimálisra lett csökkentve a játékban látható agresszió. Erre azért volt szükség, mert csak 14 éven aluliak játszák.

Választható kasztok

A pyro
A spy és engi
A sniper
A heavy
A scout
Szellemírtás a csapatban

Pyro

Csak az ingyenes demo verzióban választható, hogy meghozza a kezdők kedvét a játékhoz. A pyro fegyvere a lángszóró, amivel folyamatosan lő.
Tipp: Percenként tekerjünk egyet az egér görgőjén, hogy a csapattársaink azt higgyék tapasztalt játékosok vagyunk. (A görgő használatával a lángszórónk egy pillanatra eltűnik, ilyenkor nem tudunk lőni, ezért ez egy nagyon jó módszer arra, hogy felvágjunk mások előtt bátorságunkkal!)

Kik játszanak vele: Mivel pyróval kiválóan lehet kémeket lebuktatni, ezért tipikusan azok a játékosok választják, akik a játék segítségével élik ki feljelentő, spicli hajlamaikat. Akik Pyróval szeretnek lenni, mind rosszindulatú gecik, akik a való életben is csak gyengébb, védtelen ellenféllel mernek kikezdeni.

Engi

Az engi egy mérnök, aki épületeket emelhet a többieknek. Ha felépített egyet, akkor az AI automatikusan átveszi az irányítást a játékostól: beküldi az épület mögé, ahol a játék végéig ül, miközben egyetlen fegyverével, a csavarkulcsával folyamatosan csapkod. A következő épületeket hozhatja létre:

 • Sentry
 • Dispenser
 • Guard Dog
 • Hátsó bejárat

Tipp: az engi akkor leghatásosabb, ha több scout is van a capatban, akik segítenek az építkezésben. Mindig kizárólag a saját capatunk bázisánál építsünk, hogy könnyen visszamehessünk cserealkatrészekért.

Kik játszanak vele: Minden játékban előfordul az a fajta játékos, aki nem szórakozni akar, hanem TELJESÍTENI. Az engit mintha nekik találták volna ki: a játékélmény vele nulla, viszont jó sok pontot lehet vele szerezni, és ez nekik elég. Egy üres szerveren előre felderítik a pályát, megtalálva azt a helyet, ahova úgy lehet egy sentryt és egy dispensert lerakni, hogy azt az isten se szedje ki onnan. Az egész meccs idején ezen az egy helyen kuporognak, csavarkulccsal csapkodva a levegőt. Egyszer se halnak meg. A játékot igazából nem élvezik, de legalább miattuk más sem. Tulajdonképpen az engi-játékosok olyanok a TF2-ben, mint a német válogatott a fociban. A való életben mind lúzer, megkeseredett emberek, akik csak így tudnak némi sikerélményt átélni.

Sniper

Két fajta sniper választható a játékban. Az első fajta üvegbe pisál és hátra fele nyilaz, a második pedig folyamatosan egy helyben áll és a pálya másik végéből campelve szedi le a játékosokat. Az utóbbi választásánál nem mozoghatunk karakterünkkel, ugyanis fölösleges. A sniper hosszú puskája valójában egy nemiszerv. Azok a játékosok szokták választani, akik így próbálnak kompenzálni.
Tipp: Ha csapatunk támad, maradjunk a kezdőhelyünkön, hogy messziről megakadályozhassuk az ellenfél berohanását a bázisunkra.

Kik játszanak vele: Sniperrel magukat menőnek érző emberek játszanak, akik szerint menő, hogy hátulról, egy lövéssel le tudják teríteni az ellent. Valójában gyáva szarok, akik a veszélytől biztos távolban maradnak. Ilyenek a valóságban is: jellemtelen ganék, akik megpróbálnak kibújni minden munka vagy felelősség alól. Persze utna össze-vissza hazudoznak, hogy learathassák a babérokat.

Spy

A spy a pyro után a legkönnyebben játszható karakter, minden kezdőnek ajánlott. Speciális képessége, hogy át tud alakulni bármelyik kaszttá.
Tipp: Ha spy-ként scout-nak álcázzuk magunkat, nagyon gyorsan oda tudunk futni az ellenséghez. Ezután, ha közel értünk, lelőhetjük az engi-ket és utána a megépített sentry-jeiket a fegyverünkkel. Ha az ellenfél közben rájön, hogy valójában spy-ok vagyunk, akkor gyorsan álcázzuk magunkat pyro-ként, ugyanis ő menekülés közben fel tudja gyújtani a játékosokat.

Kik játszanak vele: A spy különlegessége, hogy nemcsak az ellenfél, de a saját csapatod is gyűlölni fog, ha ezt a kasztot választod, mivel semmi olyan feladatra nem alkalmas, ami a csapat győzelmét elősegítheti, csak a saját pontszámodat tudod vele növelni. Éppen ezért a kémet antiszocioális, mindenféle együttműködésre alkalmatlan, gerinctelen szociopaták választják. Ha rendszeresen játszol spyjjal, jó eséllyel fogsz fiatalon meghalni, ugyanis környezeted nem sokáig fogja elviselni az akadékoskodó pofádat és teljes egyetértésben fognak meglincselni.

Heavy

A heavy a legnehezebb játékos. A Valve annyira szereti, hogy minden egyes patch/update után erősítenek rajta. A heavy nem tud lőni, viszont az egyetlen kaszt amivel lehet szendvicset enni.
Tipp: Ha új pályán játszunk, amit ki szeretnénk ismerni, válasszunk heavy-t! Vele gyorsan végigjárhatjuk a játékmezőt.

Kik játszanak vele: Kezdők, akik azt hiszik, hogy "nézdmá', mekkora fegyvere van, biztos ez a legerősebb". Valójában lassú és pontatlan, így remek célpont a többi kasztnak. Heavyvel többnyire 14 éves hülyegyerekek játszanak mikrofonos headsettel, ezért mindig nagy élmény egyet megölni, ilyenkor percekig hallgathatjuk a mutálás előtti kappanhangú káromkodást.

Demoman

A játék készítői közül az egyik rasszista volt, ezért a demoman egyszerre néger és a leggyöngébb kaszt lett egyben. Golyók helyett müanyag SÜNöket lő vagy színes húsvéti tojásokat, ráadásul rendkívül pontatlanul.
Tipp: A demoman kompenzálásképpen kapott egy üveg alkoholt, amit ihat. Ez olyan érzést kelt a játékosban, mintha maga is egy kocsmában lenne, ahol iszik és lennének barátai.

Kik játszanak vele: Elég ellentmondásos kaszt, így alapvetően kétféle ember játszik vele: egyik típus az a vérző szívű békeharcos, aki kötelességének érzi, hogy mindig a gyengébb mellé álljon (még ha az történetesen egy kitalált szereplő). Ezek juszt is a demomant választották, hiszen annyit bántották szegényt, ráadásul ő az egyetlen néger. Később azonban a sok panasz miatt kapott egy kardot és pajzsot, amivel aránytalanul erős lett közelharcban. Azóta gátlástalan, opportunista, törtető szemétládák kedvence lett.

Medic

A medic egy pszichológus és a játékban előbukkanó szellemeket írtja (ezért néz úgy ki, mint a Ghost Busterből a szereplők). Mindig figyeljünk, hogy legalább a játékosok fele medic legyen a csapatban, ugyanis soha nem tudhatjuk, hogy hány szellem fog előbukkanni a pályán, akiket csak ők tudnak megölni. Szellemirtáskor a közelben lévő játékosok kéken vagy pirosan fognak világítani.
Tipp: Mindig maradjunk egy építő engi mellett, ugyanis a sentry-k köztudottan jó menedéket nyújtanak a kopogószellemeknek. Ha nincs a közelben engi, akkor haladjunk szorosan a többi medic-kel: egy habcsók ember legyőzéséhez legalább 4 medic együttműködése szükséges.

Kik játszanak vele: A medic kedvelői a legszánalmasabbak. Nincsenek barátaik, így a játékban nagyon élvezik a népszerűségüket, vagyik hogy az E-gyorsgombbal állandóan őket hívogatja mindenki. Mivel mindig a többi játékos mögött seggéhez tapadva haladnak, feltételezhetők bizonyos látens homoszexuális hajlamok is.

Scout

Magyarul skót. A skót felföldről érkezett, és halhatatlan, csak akkor hal meg, ha egy másik scout levágja a fejét. Ő fut a leggyorsabban: könnyedén átfuthatunk vele sentry-k előtt, ugyanis azok a sebességünk miatt nem tudnak eltalálni.
Tipp: Jelenleg csak menő emberek játszhatnak scout-tal. Ha mégis szerencsénk van játszani vele, akkor figyeljünk arra, hogy ne sokat mozogjunk: a többi játékosnál jóval gyorsabbak vagyunk, és csapattársaink szomorúak lesznek, ha mindig lehagyjuk őket. Sedthh még nem merte kipróbálni egyik másik kasztot sem.

Kik játszanak vele: A scout a játékban egy vagány, fürge, sportos figura. A valóságban a scoutot kedvelő játékosok ennek a teljes ellentétei. Mivel teljesen irányíthatatlan, csak azok tudnak vele játszani, akik már évek óta 24/7 csak TF2-t tolnak. Ha scoutot látunk a játékban, valószínű, hogy az illető a valóságban 120 kiló feletti, munkanélküli, anyja pincéjében lakó, kólásüveg-szemüveges szerencsétlen.

Soldier

Mgyarul katona. Gránátokat dobál és árkot ás az ásójával. Van egy hatalmas távcsöve is, amit a vállán hord, ezzel tudja messziről fürkészni az ellenséget.
Tipp: Sajnos a TF2-t mostanában, mint minden mást, hamisítják. Onnan lehet megismerni a hamisított verziót, hogy a soldier karakterünkön nincs medál. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza a játékot a boltba, és jelentsük a Valve-nak, hogy szoftverhamisítás áldozataivá váltunk.

Kik játszanak vele: Akiknek semmi fantáziájuk nincs, kiválasztják a játék legunalmasabb kasztját, gondolván, hogy ez közelre-távolra, védekezésre-támadásra is hatékony valamennyire. Ebben nagy hasonlóságot mutatnak az engi rajongóival, csak egy fokkal kevésbé idegesítőek.

Jézus

A titkos kaszt
A TF2-t nők is játszák a konyhából
Átlagos tíz évenként esedékes frissítés a Valve-tól
Betartod KÖCSÖG

Jézus a kilencedik, titkos választható kaszt. Csak cheat kódot beírva lehet előhozni. Jézus halhatatlan, de nem tud támadni. Helyette átkonvertálja a többi játékost a mi oldalunkra.
Tipp: Nem minden szerveren veszik jó néven, ha Jézussal játszunk!

Offline játék

A TF2 singleplayer verziójában különböző küldetéseket teljesíthetünk. Jelenleg csak heavy, scout és medic küldetései játszhatóak. További történeteket a frissítésekkel adnak ki. A közismert Meet the ____ videók, a singleplayer játék átvezető videói. A játék rövid minigamekből és rpg részekből áll, ahogy azt a következő képek is bizonyítják.

Online játék

A TF2 online is játszható, viszont azért havi 10$-t kell fizetni a Valve-nak. Viszont ezért a pénzért használhatjuk a szerverüket, és hozzájuthatunk a frissítésekhez. Ez biztosíték arra, hogy szegregált területeken élők ne játszhassák. Online játéknál figyeljünk arra, hogy a nevünk elé tegyünk zárójelben valamilyen menő angol szót.

Online játék itthon

Nehizfegyveres.jpg

Magyar szervereken teljesen más online élményben lehet részünk! A játékosok közül, akinek nem egy magyar édesség a neve, annak a neve előtt van valami szöveg zárójelben. Jellemző még, hogy mindenkinek van mikrofonja, amibe folyamatosan pofáznak:

 1. Általában nagyon magas hangon teszik ezt, ugyanis a legtöbb játékos még nem ivarérett.
 2. A mikrofonban észérvekkel bizonyítják a játékosok, hogy mindenki buzi rajtuk kívül, független attól, hogy melyik csapatban vannak.
 3. Jellemző diskurzusok:
  1. w+m1 buzikám kurvanehéz lehet fos pyroval menni hátulról bazmeg critet hogy kerültél oda bazmeg
  2. faszom valaki szedje ki kurva őrszemet bazmeg a teleportot meg ne te használd nem látod hogy megyek bazmeg nemigazhát
  3. te KÖCSÖG sznájpos cigány életben széttépnélek bazmeg
  4. hol vagy te KÖCSÖG
  5. bökd bazmeg hátba jóvan nemigaz faszom medic medic medic medic bazmeg medic bazmeg
  6. ne legyél a négerrel bazmeg
  7. nem élesztelek mert nem vagy heavy bazmeg
  8. fanos KÖCSÖG bazmeg, nem hszem el mérnem játszol rendes kaszttal bazmeg, bazmeg elfoglalja bazmeg valaki menjen oda
  9. kritroket bazmeg

Sapkák

A Valve anélkül, hogy fejlesztene bármit is a TF2-n, évente újra eladja a játékot, úgy, hogy sapkákat tesz bele. Ezeket a sapkákat ők újításoknak hívják. Sapkákhoz úgy lehet hozzájutni, hogy minden 9000 órányi játék után a szerver dob számunkra egy véletlenszerű tárgyat. Ez vagy egy olyan fegyver, amit már az achievement servereken amúgy is beszereztünk, vagy egy sapka.

TECSŐ

A youtube videóinak fele tecsőkaki vagy gmodban összehányt tf2-s faszkodás. Az utóbbinak három fajtája létezik:

BONK

Zenei műalkotások

Megható történetek

Linkek

STEAM-en megvásárolható potom pénzért. Mivel a TF2 a világ legjobb játéka, ezért ha te még nem vásároltad meg, van egy rossz hírem a számodra.
GŐZGECYK csoport STEAM-en amihez csatlakozol.
Magyarchan Sprayek TF2-höz amiket letöltesz.