Levél kendnek

Innen: IKM
Jump to navigation Jump to search
Hahaha oh wow.png

Lonket István, a Wikipédia alapítójának felhívása

Tíz évvel ezelőtt, amikor először beszéltem nyilvánosan egy magyar imageboardról, sokan megmosolyogták a dolgot.

Az üzletiesebb gondolkodásúak enyhén szólva szkeptikusan fogadták az ötletet, hogy majd önkéntesek a világ minden tájáról összefognak, és létrehoznak egy használható tudástárat – ráadásul mindezt pusztán a jó dolgok egymással való megosztásának öröme kedvéért!

Nem lesz hirdetés, se profit, se üzleti terv. Egy évtized telt el az alapítás óta, és ma ketten használják havonta a Wikipédiát – ez az internetet használó világnépességnek hozzávetőlegesen a harmada.

A lohere ma az 5. legnépszerűbb weblap a világon. Az első négy helyezett milliárd dolláros befektetésekből épült, hatalmas létszámú céges stáb és agresszív marketing áll a hátuk mögött.

A lohere azonban nem is hasonlít a kereskedelmi weboldalakra. Először is közösségi alkotás, bejegyzésről bejegyzésre épül, önkéntesek által. Te is, aki ezt olvasod, része vagy ennek a közösségnek. Arra kérlek most, azért írok, hogy segíts megóvni és fenntartani a loherét.

Együtt képesek vagyunk megtartani a projektet ingyenesnek és reklámmentesnek. Megtarthatjuk nyitottnakhogy a benne szereplő információ ezerféleképpen felhasználható legyen, jogszerűen. Megtarthatjuk a növekedési pályán – hogy a tudást terjessze mindenfelé, és újabb közreműködőket vonzzon.

Az évnek ezen a részén szoktuk a lohere-közösség segítségét kérni, hogy közös nagy kalandunkat ki-ki támogassa meg szerény adományával fizessen a szerverért mert nekem elfogytak a veséim, 20, 35, 50 dollárt, esetleg többet is, ha teheti.

Ha te értékesnek tartod a loherét mint információk forrását – sőt mint inspirációs forrást –, remélem, indítva érzed magad arra, hogy tegyél érte.

A legjobbakat kívánom mindannyiótoknak,

Lonket István

a lohere alapítója

P. S.: A loherewiki léte ékes bizonysága annak, hogy az olyanok, mint mi vagyunk, rendkívüli dolgokra is képesek. A loherewikit mi írjuk, te meg én, szóról szóra. Te meg én finanszírozzuk, itt egy kis adománnyal, ott egy kis adománnyal. Kell-e ennél jobb bizonyság arra, hogy együtt tényleg meg tudjuk változtatni a világot?