Mikulás

Innen: IKM
Jump to navigation Jump to search
SPOILER: apukád volt beöltözve!


A Mikulás (ha tirpák vagy, akkor Télapó), Szent Miklós Mátyás királlyal kevert alakja, aki álruhába öltözve járta névnapja alkalmából a falvakat. Enyhe történelmi ferdítés érzékelhető Szent Miklós történelmi alakjában: sokak szerint éjjelente azért járta a várost, hogy a jó gyerekeket megajándékozza. A valóság az, hogy a vén kujon, az alvó gyerekeket nézegette és a lábfétisét elégítette ki, az apró csizmákban való turkálással. Akkoriban még azt, hogy kit tartott jó és rossz kislánynak, csak a legritkább esetben döntötte el a gyerekek cselekedeteire alapozva. A jó gyerekeknek amúgy kedvességből gombát és déli gyümölcsöket rakott a cipőjébe, amiket nem ismertek, ezért nem tudták megenni. A rosszak kezdetben skorpiót, majd később szenet kaptak, kibaszásból.

A Mikulás mai formája

A Mikulás egy régebbi ábrázolása
és a mai, vidám, pirospozsgás
Az ünnep Középföldén
Snowman.jpg

Mikulás valójában egy püspök volt, aki életében nem hordott vöröset és szakálla sem volt. Mai piros ruhás, rőtszakállas formáját, a Coca-Colától kapta, akik viral marketinges céllal megvásárolták a sarkköröket, és egy szerződésben kötelezték Miklóst, hogy hordjon vöröset. Másik alternatív elképzelés, hogy azért vörös, mert hibásan, a kommunizmus alatt, Télapóval vonták össze, aki valójában tél tábornok édesapja volt és részt vett az októberi forradalomban.

A globalizációnak köszönhetően, már mindenhol ünneplik a Mikulás eljövetelét. Japánban például az "Ajándékozóembernek" hívják, és a holdon lakik, valamint lézert lő a rossz gyerekekre.

PROTIP: egyes források szerint a Mikulás a Miklós név szlovák változata, ez azonban nem lehetséges, mert akkor csak pár éve létezne az ünnep.

A segédei

A Mikulás az északi-sarkon él, egy csomó Gyűrűk Urás törpével, akik az év 364 napjában folyamatosan dolgoznak, ingyen. A Mikulás csak egy évben, egy nap dolgozik, egyetlen egyszer, mégis minden babért ő arat le! Miután kimerülve visszaér otthonába, idegességében általában agyonveri a feleségét, majd álomba issza magát.

Itthon krampuszok a kísérői, akikben az a jó, hogy minden kisgyereket megsiratnak. A krampuszok magára a sátánra hasonlítanak, ezzel emlékeztetve minket a szeretet ünnepére. Magyarországon annyira nagyra becsülik az ünnepet, hogy még a nyolc általánost végzett parkolóőrök is előszeretettel ajándékoznak mikuláscsomagokat!

A szánját rénszarvasok húzzák, de sajnos Lappzártakor el kellett költözniük régi lakhelyükről.

Santa shot.gif

A csokimikulás

A csokimikulás, az az édesség, amit már október végén minden hipermarket polcán megtalálhatsz, szemmagasságban és az évek során kibaszott szar íze lett! Ez azért van, mert ma nem azért veszünk egymásnak ajándékot, hogy örömet okozzunk, hanem azért, mert a másik is vesz és ezért muszáj nekünk is. Mivel csokimikulást KÖTELEZŐ adni az ünnep során, ezért jobb minél olcsóbban letudni a procedúrát. Legjobb példa erre a kiváló NASS (nem véletlenül rímel a FOSS-ra) termékek, amikben még csokoládé sincs, és teljes mértékben ehetetlenek. Nem kell aggódnunk, hogy ezeknek a finomságoknak a többségét senki sem veszi meg: húsvétra újracsomagolják őket, mint mosolygó nyulakat, amiknek a hosszú füle pont olyan alakban áll, mint ahogy azt a Mikulás sapkája tette pár hónapja.

A Mikulás fizikája

Jelenlegi tudásunk szerint a rénszarvasok egyik ismert fajtája sem képes repülni. Igaz, a kutatók szerint még kb. 300 ezer élő szervezetet kell tanulmányozni, hogy ezt biztonsággal kijelenthessük, de ezen élőlények többsége valamilyen rovar,vagy baktérium, így kevés az esély a felfedezésre! Ez a tény azonban nem zárja ki a repülő rénszarvasok létezését!

A világon jelenleg kb. 2 milliárd gyerek él (gyerek=18 év alatti személy). A Télapó nem látogatja meg a muzulmán, hindu, zsidó és buddhista gyerekeket, ami a Télapó munkaterhelését 85%-kal csökkenti, tehát marad 378 millió gyerek. Háztartásonként átlagosan 3,5 gyerek van (a népszámlálási adatok szerint), ami 91,8 millió házat jelent. Feltételezzük, hogy háztartásonként legalább 1 jó gyerek van!

Télapónak, a különböző időzónák és a Föld tengely körüli forgása miatt 31 órája van (és nem 24) arra, hogy az ajándékokat szétossza, feltételezve, hogy Keletről Nyugat felé halad (ami számunkra teljesen logikus). Ez másodpercenként 822,6 lakást jelent. Tehát lakásonként 1/1000 másodperce van arra, hogy megálljon, kiszálljon a szánból, leugorjon a kéményen, lerakja az ajándékokat, a kéményen visszamásszon, beszálljon a szánba és a következő házhoz menjen. Ha feltételezzük, hogy a 91,8 millió háztartás a világ különböző részein található, akkor az háztartásonként 0,78 mérföldet, összesen 75,5 millió mérföldet jelent. Ekkor még nem számoltuk bele azt, amit 31 óránként egyszer mindenképpen csinál mindenki, valamint az étkezést stb.

Ez 650 mérföld/másodperces (kb. 1000 km/s) sebességet követel, ami a hangsebesség 3000-szerese. Összehasonlításképpen, a leggyorsabb ember által készített jármű, az Ulysses űrszonda mindössze 27,4 mérföldet tett meg másodpercenként. Egy hagyományos rénszarvas legjobb esetben is csak 15 mérföldet (kb. 25 km)képes futni óránként, ha nagyon siet.

A játékok tömege egy újabb érdekes eredményhez vezet. Ha minden gyerek csak egy közepes méretű Lego csomagot kap (kb. 1 kg), az 321300 tonnát jelent, és akkor még nem számoltuk magát a Télapót, aki az állítások szerint igencsak túlsúlyos. A földön egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-os terhet képes húzni. Feltételezve, hogy a "repülő rénszarvasok" ennél ügyesebbek és tízszer ennyit bírnak el, akkor is 214200 rénszarvasra van szükség, nem pedig 6-8-ra, ahogyan azt a szemtanúk állítják. A sok rénszarvas persze tovább növeli a szán súlyát, ami most már 353.430 tonna. Megint csak összehasonlításként: ez a tömeg négyszer akkora, mint Queen Elizabeth hajó tömege.

Ha ez a 353 430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közeledik, akkor nagy légellenállásba ütközik. A légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143 000 000 000 000 (143 trillió) Joule energiát nyel el. Elhanyagolható idő alatt égnek el, (eközben 234 000 000 000 decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán ( a rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. A Télapót, akire eközben 297 500 N centrifugális erő hat, 120 kg-os Télapó esetén (ami nagyon kevés) 8 207 123 kg-os erő préseli a szán háttámlájához...

Azt hiszem, mindenki számára világos már, hogy ha valaha létezett is a Télapó, már biztosan nem él!


Kellemes Ünnepeket GECYK!