Karácsony

Innen: IKM
Jump to navigation Jump to search
Hasselhoff xmas.jpg


A Karácsony a szeretet ünnepe, amit Jézus megszületése alkalmából ünneplünk. Karácsonykor mindenki félreteszi a mindennapok rohanását és nyugalomban tölti együtt a családi körével az ünnepet. Ilyenkor szokás a karácsonyfát feldíszíteni, betlehemezni, vidám ünnepi dalokat énekelni.

Azt, hogy épp karácsony van-e, a következő webcímen tudod megnézni

A szeretet ünnepe

Karácsony egy alternatív univerzumban
Karácsony hősi Nipponban
>úgy tenni, mintha vásárolnál videójátékokat

A Karácsony a szeretet ünnepe, ami azt jelenti, hogy végtelen mennyiségű pénz cserél gazdát a piacokon. A megvásárolt árucikkek döntő részére soha nem is volt szükségünk, de legalább műanyagból vannak, amik soha nem fognak lebomlani. Emellett több millió köbméter esőerdőt vágnak ki, hogy csomagolóanyagot illetve szobafenyőt állítsanak elő belőlük, majd az ünnep végeztével szemétként kidobják. A manufaktúra döntő részét kínaiak hajtják végre, akik ironikusan nem ünneplik Jézus születését: náluk decemberben nyilvános kivégzések vannak.


A Karácsony köztudottan egy olyan ünnep, amikor a családból valaki sír.

Jézus megszületése

Te is sokszor szomorkodtál gyerekként, hogy szegény Jézuskának mennyire szar lehetett, hogy karácsonykor volt a születésnapja, hiszen így a kettő helyett csak egyszer kap ajándékot -amire a sóher rokonjai azt mondják, hogy jó, de ez egy nagyobb ajándék a kettőre egyszerre. Ez csak akkor nem így történt, ha esetleg te nem hittél benne.

A valóság az, hogy Jézus nem karácsonykor született, sőt még csak nem is debrecenben: valamikor március idusán látta meg a napvilágot, ami azért nem zavarta a három királyokat, mert amúgy is 5 év késéssel értek oda felköszönteni a kis messiást. A nemes esemény átrakására azért volt szükség, mert a kereszténység elterjedése nem lett volna kivitelezhető, a mocskos pogány népek átkonvertálása nélkül, akik véletlenül mind december 21-én ünnepelték a napfordulót és 25-én az év végét. Így az ő, megvetendő, bunkó paraszt szokásaiknak és gyermek Jézus meséjének összevonásából lett hosszú távon Amerikában a mikulás.

Idén Jézuska 2010 éves lenne, ezért írunk 2010-et. Krisztus születése előtt, visszafelé mentek az évszámokban, így Szűz-Mária jól tudta -3-ban, hogy 3 év múlva teherbe fog esni.

A nyugalom

Mivel az ünnepek arra valók, hogy a mindennapos mókuskerékből kilépve, pár nap nyugalmat lelhessünk és visszaszerezzük azt az energiát, amit rohanó életünk lecsapolt, ezért a több napot felölelő Karácsony, kiváló alkalmat nyújthat a pihenésre és a kikapcsolódásra.

Mivel azonban a belső nyugalom, egy evolúciósan instabil állapot, ezért a legtöbb enber számára valódi kínzásnak minősül az, hogy pár napig nem kell sehova sem elrohannia, azért mert kurvafontos dolga van, amit ha végre egyszer befejez, akkor örökké boldog lesz. Szerencsére csak nagyon ritkán van alkalmunk a csönd élvezetére: már hetekkel előtte idegbetegnek kell lenni, amiért még nem vásároltunk mindenki számára ajándékot és különben is miért van itt ennyi ember bazmeg miért löködnek bazmeg.

A Karácsonyt megelőző hét azzal telik, hogy miután kitakarítottatok (nehogy az imádott rokonság megszóljon, hogy dzsuvában éltek) mindenhol, a nők becampelnek a konyhába, ahol mindenből annyit sütnek/főznek, hogy azt biztosan ki kelljen dobni. A férfiak a fát szerzik be és csonkítják kellően meg ahhoz, hogy beleférjen a még 45-ből átmentett öntöttfém lábakba, vagy a kocsmában vannak, hogy addig se kelljen nézni, hogy mindenki idegbeteg.

Ha esetleg minden elkészült volna és leülhetnénk, akkor sem kell a csöndtől tartanunk! A TV-ben megint megy a FERGETEGES KARÁCSONYI KAVALKÁD ami lehetővé teszi számunkra, hogy ismét megnézzük az összes kurva Bud Spencer és Terrence Hill filmet, azokat a CG-ket, amikre a kutya sem volt a mozikban kíváncsi és egy olyan örökzöld klasszikust, amiben egy amerikai kisfiú menti meg a karácsonyt és kutyája van.

A családi kör

A karácsony és a húsvét az évnek azon két napja, amikor családod azon tagjaival is találkoztok, akiket amúgy utáltok és ők is viszont utálnak benneteket. Ennél csak két nagyobb ünnep van, amikor a teljes rokonság felvonul: a temetés és az esküvők. Az itt felsorolt minden alkalom, lehetőséget ad arra az idősebb nőknek, hogy megjegyezzék, hogy mekkorát is nőttél, amikor valójában csak az ő gerincük megy össze.

Az enber nem válogathatja meg a rokonjait, de mindig csinálhat úgy, mintha csak az elfoglaltságai miatt nem találkozna olyan gyakran velük! Ha már az ünnep miatt úgyis fel kellett nézni hozzájuk, ne felejtsük el elmesélni, hogy mennyire is okosak és sikeresek a gyerekeink, mennyire is szar az egészségi állapotunk és a munkahelyünk -ahonnan nemsokára ki fognak bennünket rúgni, de lehet inkább mi mondunk fel előbb- és mennyire is nagy az új plazma TV-nk képátmérője, amit 40 év kamatra vettünk fel. És amúgy dzsuvában éltek.

Az ilyen meghitt perceket illik megkoronázni, egy ajándékcserével. Ilyenkor az egyik fél a másiknak ad egy TESCOban vásárolt, leárazott ajándékot, és viszont. Erre nem azért van szükség, mert ajándékunknak bármi hasznát is tudnák venni, hanem azért, mert a másik is vett. Szerencsére december 29-től az egész visszaváltható az ügyfélszolgálati pultnál.

Az SMS elterjedésével mára már könnyedén letudható az ismeretségi kör nagy része: egy SMS üzenet valójában azt jelenti, hogy idén nem megyek el hozzátok, mert utállak és te se gyere, mert nem vettem ajándékot. Emellett baszd is meg magadat, amiért neked jutott később eszedbe üdvözletet küldeni, paraszt.

"Karacsonykor az angyalkak
legyenek a te hazadban is,
meg ha elarvereztek, akkor is.
Bekes boldog unnepeket: Apa Anya Gyerek Kutya Zoli"

A fenyő

A fenyő, a húsvéti nyúlhoz hasonlóan, fontos részét képezi a keresztény hitvilágnak és szertartásoknak. Azért örvend olyan nagy kegynek, mert Jézus életét mentette meg: a megváltónak gyakorta kellett a római katonák elől bujdosnia, hogy azok meg ne egyék. Nyáron könnyedén elbújt a fák mögé, ahol soha nem találták meg, de télen ezek a fák mind-mind lehullatták a leveleiket - a fenyő kivételével! Így télen a fenyők mögött rejtőzve menekülhetett meg a pogány gyilkosok elől. A sivatagban már csak ilyen nehéz volt az élet.

A fenyőt nagyjából 1782 óta díszítik fel burzsujok. Akkoriban még természetesen nem létezett égősor, ezért más, kezdetlegesebb tárgyakhoz kellett folyamodni, amik tűzvészt okozhattak a városban (pl: gyertya, csillagszóró). Később megjelentek az üveggönbök, amikből minden évben pontosan egy eltörik, de amíg legalább a fele megvan, anyád rakogatni fogja. A csúcsdísz az, amit mindig csak legvégül jut eszébe a családnak felrakni.

Itthon szokás még szaloncukrot szaloncukorpapírt és habkarikát tenni a fára. Ezekből két fajta létezik:

  • Kurvaszar
  • Megfizethetetlen

A fának egy jó tulajdonsága, hogy amikor megvetted még jól nézett ki, viszont soha sem tetszik azoknak, akiknek viszed. A videojátékokban megszokott, hogy a fa egy egyenes rúd, és szimmetrikus levelek állnak ki belőle lefelé. Hát a nagy lófaszt!

A fenyőket február előtt tilos lebontani, vagy egyáltalán hozzájuk nyúlni: helyette a tavasz első sugaraival és az asszony erősödő sipákolásával összhangban, hirtelen neki kell szaladni -amitől a teljes, még fennmaradt tűlevélállományát is a padlószőnyegbe ereszti- és kilökni a panelház ablakán a járókelőkre. Lehetőleg egy természetvédőre.

Betlehemezés és a karácsonyi nóták

Mindenkinek megvan a saját kedvenc karácsonyi éneke. Az enyém az, amelyikben a hangtalanságról, az egyenlőségről és az oltárok magas áráról énekelnek.

"Csend, esély, drága szentély!"

Karácsonyi dalokat két alkalommal hallhatunk:

  • Együtt a családdal, ajándékbontás közben, miközben nézzük, ahogy épp leég a fa, de senki sem elég bátor, hogy megmerje szakítani a mennybőlazangyalt, mert fél, hogy akkor a pokolra megy.
  • Október közepétől folyamatosan a bevásárlóközpontokban, ahol egy darab "BEST OF XMAS SONGS CD" megy örökloopban, az ott dolgozók nagy örömére. Aki ilyen dallamokra nem vásárol, az szintén a pokolba megy.

A betlehemezés pedig már csak az aluljárókban divat.