Szociológia

Innen: IKM
Jump to navigation Jump to search
Tudomany.jpg

Ez a cikk a kibaszott
tudománnyal kapcsolatos.
Szociológia
gondolatát pár éve még
üldözte az egyház és
a kommunisták is!


Cselekvéselmélet
Még mindig a világ legjobb képregénye
Ami valójában történik

A szociológia a latin socius (azaz „társ”, „társaság”) valamint a görög lógós ("lógós" mert nem kell bejárni rá) szavakból képezzük. A fogalmat magát, Auguste Contár alkotta meg 1782-ben. Eredetileg "társadalomfizikának" akarta elnevezni, de zavarta, hogy a fizika tele van számokkal. Auguste szerényen úgy gondolta, hogy találmánya, a szociológia, minden más tudományágat helyettesíteni fog, ám ez azonban nem történhet meg, mert akkor túl sok lenne a munkanélküli tanár.

Szociológus diplomával nem könnyű az elhelyezkedés, így sokan kiegészítőfizetést keresnek. Így tett Hajós András is, amikor együttest alapított: Andrásra iskolai évei során akkora benyomást tett Emile Durkheim munkássága, hogy együttesét is utána nevezte el.

A szociológus

Azokat a bölcsészeket, akik csak úgy tesznek, mintha sokat olvasnának, szociológusoknak hívjuk. A szociológusok a társadalomban uralkodó problémákra keresik a megoldásokat évek óta: szemmel láthatóan nagy sikerrel. A pszichológiához és a közgazdaságtanhoz hasonló tudományág, amit azok választanak, akiket meghúztak bioszból és utálják a közgazdászokat.

A szociológus diák az, aki ha értelmiségiekkel találkozik, mosolyogva arról beszélget velük, hogy mennyire szörnyű a szegregáció, a diszkrimináció, a kirekesztés, a rasszizmus és az alacsony társadalmi mobilitás ténye. Majd hazafele bliccelve a BKV-n, elküldi a kurvaannyába a cigó csövest, hogy talán inkább munkát kéne keresni büdös paraszt, ahelyett, hogy az én létminimumomat akarod eltarhálni.

Statisztika

A társadalomtudományokban a közvélemény-kutatások olyan pontos statisztikákat adnak a kezünkbe, amikkel könnyedén előrejelezhetjük a jövő történéseit. Ilyenek például a demográfiai vagy a pártokra leadott szavazatok előrejelzései. Rejtély, hogy ennek ellenére, azok akik esküsznek a módszer hatékonyságára, miért is nem mernének bevállalni egy olyan műtétet, aminek a sikerességére megegyezik az ő számolásaik hibahatárával. Vagy egy olyan altatóorvost alkalmazni, aki megkérdi az osztályon lévő embereket, hogy ők hány milligramm altatót adnának be és aztán a tippekből átlagot von.

Oktatás

Szociológusok az évek során rájöttek, hogy az egyén iskolai teljesítménye, valójában csak kis részben függ saját képességeitől:

 • függ a családjától, amibe beleszületett
 • függ attól, hogy otthon hány darab könyv van és attól, hogy látja-e gyerekként, hogy azokat valamelyik szülője olvassa
 • függ attól, hogy milyen választékosan beszélnek a szülei
 • függ attól, hogy mennyi pénzük van. Minél több, annál jobb lesz az iskolai előmenetel.
 • függ attól, hogy milyen társadalmi osztályba/rétegbe tartozik az egyén és családja
 • függ a tengerszint feletti magasságtól, a Coriolis-erőtől és a napfolttevékenységektől

TL;DR az, hogy milyen lesz valakinek az élete (iskolai teljesítménye, későbbi keresete, várható életkora, stb) az már gyakorlatilag születéskor eldől és szinte esély sincs a változtatásra.

Teljesen logikus tehát, hogy a szociológiával foglalkozó tantárgyakra félév végén érdemjegyeket lehet kapni.

Hogyan szerezzünk mégis jó érdemjegyet

A szociológia egy olyan tantárgy amiben az érdemjegyedet a következő négy tényező határozza meg:

 • 25%-ban a józanész és az általános műveltség
 • 25%-ban jól alkalmazott bullshit generátor
 • 25%-ban, hogy a melletted lévő lány mennyit tanult
 • 25%-ban, hogy milyen nagy betűkkel ír

Egy szociológiával kapcsolatos tantárgyra teljesen mindegy, hogy mennyit tanulsz, ugyanis soha nem azt fogják kérdezni, amikről azt hitted, hogy kell, vagy érdekesek. Ehelyett ha van a felsorolt ajánlott elolvasandó könyvek között egy olyan, amit a tanár írt, akkor AZT KELL TUDNI SZÓ SZERINT.

A ZH-k

Jó szociológusként természetesen az összes létező könyvet elolvastad, amit csak említettek az órákon. Minden amit a tanár ismer, az alapmű, amit pedig nem, az hazugság. Miután rájössz, hogy értelmetlen a folyamatos olvasás a következő túlélési stratégiát fejleszted ki tudat alatt:

 • Először is pontosan elolvasod a kérdést - MINDEN kérdés két részből áll: egy híres szociológus és egy munkája, hogy azon belül mit gondol egy bizonyos dologról, kérdőmondatban feltéve.
 • Ha már bármi mást olvastál a szerzőtől, akkor rendben vagy: ugyanazon gondolatmenet fog itt is felbukkanni, csak a kérdés más.
 • Ha legalább egy darab mondatot el tudsz csípni valakitől, aki olvasta a művet, az már elegendő információ ahhoz, hogy elindulj.

Ebből a három alappillérből építkezve, végtelen mennyiségű bullshit igazság generálható, csak arra kell odafigyelned, hogy soha se tényeket említs, csupán a kigondolt dolgokat írd körül kétértelműen - így nagyobb az esély arra, hogy van olyan kontextus, amiben a mondataid megállják a helyüket. Ha ihleted van, soha ne állj meg, csak írj mint a gép! Ily módon gyakorlatilag 15 perc alatt a papírra tudod hányni Pierre Bourdieu teljes életművét - ez néha olyan jól sikerül, hogy újraolvasás után te magad is hajlandó vagy elmorzsolni pár könnycseppet, hogy "bazdmeg ez a Bourdieu, mekkora ember volt, hogy ilyeneket írt".

Kvantatív adatfeldolgozási módszerek

A szociológusok számára külön Excel-t készítettek, amiből kihagyták az idegesítő, folyton pofázó gémkapcsot. Egy német cég csinálja, ezért is hívják SPSS-nek (A SuPer SS rövidítése). Kezdetben vonatmenetrendekről lehetett statisztikákat készíteni benne, mára viszont úgy kinőtte magát, hogy már a százmilliomodik verziónál tart. Viszont még mindig fos és randomra hibákat csinál a syntax olvasója. Az SPSS-ben a következő mérési szintű változók használhatók:

 • Nominális
 • Ordinális
 • Majális
 • Anális

Magas szintű változók, mint például a SKÁLA, nem használható itthon, mert lebontották és helyére építették az Allee-t.

PROTIP: adatfeldolgozásnál nem az a lényeg, hogy megcsináltad vagy megértetted e a feladatot, hanem az, hogy milyen szép diagramot tudsz készíteni EXCEL alatt. Az a diagram, amelyik az összes adatot feltünteti olvashatóan, soha nem lesz olyan jó, mint amelyik színátmeneteles és árnyéka van.

Előítéletek és diszkrimináció

Szociológusok testközelben

 • Tegnap majdnem megvertek egy szociológust, de szerencsére a rend őrei Weberen őrködtek.
 • ELTÉn végzett nagymamám ma is gyakran kertészkedik. Ilyenkor ősszel szokta elvetni a nullhipotézist.
 • Az alkoholizmus ma már nem minősül politikailag korrekt kifejezésnek. Helyett a "függő, változó" használatos.