Buddhizmus

Innen: IKM
Jump to navigation Jump to search

ZOMG VALLÁS TÉMÁJÚ CIKK :O
Fsm.JPG
Spoiler: aki más vallását kritizálja, csak a saját vallását bírálja.


A buddhizmusról, nyugati világunkban rengeteg tévhit él. Egyik közülük, hogy csak akkor minősül vallásnak, ha az APEH kérdi, másik, hogy a karmának köze sincs Earl Hickey bajuszos balfaszkodásához. Nem térítő vallás, és a szerzetesek nem fenyegetnek meg, hogy a pokol kényköves bugyraiban fogsz örökké égni, ha nem hiszel nekik és nem írod rá adód 1%-át a templomukra, mert ez paraszt dolog és amúgy sem igaz. Külön érdekesség, hogy Buddha tanításait nem kell dogmatikusan, szentírásként kezelni ugyanis azok csak útmutatóként szolgálnak; ehelyett arra biztatnak, hogy mindent kérdőjelezzünk meg, amiben nem hiszünk és magunk találjuk meg a saját igazságunkat.

PROTIP: a Dalai Láma az egyetlen vallási vezető, akit nem kell golyóálló autóban cipelni svájci testőrökkel, hogy ne öljék meg.

Buddha cat.jpg

Buddha élete

Gautama Siddharta átlagos gyerek volt: volt matricás Sutra albuma, jó kézügyessége miatt sokat anagamizott és királyi családba született, ahol gondtalanul élt. Aztán amikor meglátott egy beteg és egy öreg embert, egy holttestet és egy szentéletű aszkétát, 29 évesen elindult az igazság keresésére, majd 35 évesen megvilágosodott. Ezután élete hátralévő részében tanított, de tanításait nem írta le, helyette beszédeket tartott követőinek a Titikaka tónál. Buddhának nem volt állandó barátnője - az egy aki volt, nehezen kiismerhető volt, folyton változott, és Anitának hívták.

Mi a Buddha?

Különféle mesterek különféle válaszokat adtak az effajta kérdésekre. Akár ilyeneket, hogy "a Buddha a benned élő Megvilágosodottság", akár olyanokat, hogy "a Buddha a Tudat"., de még olyan eseteket is följegyeztek, amikor a mester válaszul se szó, se beszéd, farba rúgta a kérdezőt, aki épp ettől jött rá, hogy az igazi megértéshez nem másvalaki nyaggatása vezet el. - Laár András

Kövér volt-e Buddha?

Nem. A kövér vigyorgó ábrázolása, Kínából ered, ahol a buddhizmus elterjedését avval segítették, hogy az akkori hitvilágukra húzták rá. A kövér mosolygó Buddha, valójában a bőség istene, aki kb: kínai Dionüszosz+bölcsesség megtestesítője. Az igazi Buddha viszont Bodhi buildingezett, és kidolgozott volt az alkarma.

Buddhista mantrák

 • "A Star Wars nagy költségvetésű film volt" - O money, Padme, Hmm!
 • "Ó eltörött a lába, eltörött a lába, eltörött a lába" - Om shantit shantit shantit.
 • Egy óriásmantra:

Mantra.jpg

A karma törvénye

A karma törvénye a legfontosabb törvény az univerzumban: azt mondja ki, hogy amit másoknak okozol, örömet vagy szenvedést azt te magad visszakapod valamilyen módon. Például: ha nem megyünk el a barátaink temetésére, az úgy jön vissza számunkra, hogy majd ők sem jönnek el a miénkre.

Buddhizmus itthon

Egy, a demokratikus kínai rendszer ellen demonstráló anarchista szerzetes
Még mindig a világ legjobb képregénye
És tényleg

Itthon is egyre terjedőben van a buddhizmus, nem ritka például, hogy az utcán valaki Lada Samsara-ból nyomja hangosan a Bodhi Gusztit. Szerencsére nem kell embernek lenni ahhoz, hogy valaki elérje a nirvánát, sőt még a rovarok is képesek rá! Azokat a legyeket, akik megvilágosodtak, szentjánosbogarak hívják, a kutyákat pedig Bodri-szatvának. Mivel dhammát elmagyarázni valakinek a legnagyobb ajándék amit adhatunk, ezért idén karácsonykor már nagyon kevés magyar fog pénzért ajándékot venni. Az ünnep amúgy megörökíthető fényképezőgéppel, mondjuk Pali Canonjával.

PROTIP: nemrég voltam egy kiváló teaházban Budapesten, ahol egy kisebb tibeti szentély volt a dekoráció. Alatta a következő vendégcsalogató szöveg volt olvasható: "A legfinomabb teákat a szerzetesek Buddha istenségnek szokták feláldozni, ehhez hasonló teák pedig nálunk is kaphatóak!" Ezzel csak az a gond, hogy Buddha nem volt isten, a szerzetesek nem áldoznak és Tibetben nem terem meg a tea. És amúgy is a VII-ik kerületben van az üzlet.

Hahaha oh wow

Ajahn Brahmavamso

Ácsán Brahm jelenleg a déli félteke buddhista pápája, aki Angliában elméleti fizikusnak tanult, majd diplomája megszerzése után inkább elment egy őserdőbe maláriát kapni és megvilágosodni. Útja Tájföldre vitte, ahol Ácsán Chah alatt tanult a Théraváda erdei irányzatban. Később elhívták Ausztráliába, hogy segítsen megépíteni egy buddhista központot. A központot stílusosan Perth város leglepusztultabb bűnözőnegyedében építették meg, ami azóta már Perth leggazdagabb városrészévé értékelődött fel, mivel évek óta nem követtek el komolyabb bűncselekményt.

Ácsán Brahm idővel a központ vezetőjévé vált és az év 9 hónapjában folyamatosan dhamma beszédeket tart vagy utazik. A maradék 3 hónapban folyamatosan meditál a barlangjában. Brahm úgy döntött, hogy az alapvető tanokat, ahelyett, hogy szó szerint szájba rágatná, inkább a modern társadalom számára érthető formába ölti és direkt mindennapos emberi problémákat céloz meg.

Ácsán Brahm pár érdekes szokása:

 • A Buddhizmusban bármiből lehet viccet csinálni, még a Buddháról magáról is. Ezért ő viccet csinál belőle.
 • Temetéseken is vicceket mond, amiért már nem tudja teljesíteni a temetési ceremóniákra történő felkéréseket.
 • Világjárványok idején több ezres konferenciákat szervez.
 • Mivel elméleti fizikát tanult, ezért előszeretettel beszélget egyetemi tanárokkal és tudósokkal, akiket azzal büntet, hogy befejezi az elkezdett mondataikat, majd elmondja, hogy valójában ezt a fizikai egyenletet már 2500 éve is leírták, de azért jó, hogy már ők is rájöttek.
 • Ugyanezt biológusokkal és űrkutatókkal. [1]
 • Olyan embereket gyógyít a történeteivel, akikről a pszichiáterek már lemondtak.
 • Olyan cégek hívják meg beszédet tartani, amiknek a munkájáról még életében nem hallott és a szakmát még soha nem végezte. Ezután általában publikálják a beszédet, amiben mint szakértő tüntetik fel.
 • Legnagyobb haverja a ausztrál keresztény püspök.
 • Azért lett szerzetes, hogy remeteként, teljes csöndben meditálhasson az őserdőben. Ehelyett ma a világ minden pontjára hívják, hogy több ezer embernek tartson beszédeket.
 • Miatta hihetetlen gyorsaságban nő a Buddhizmus Ausztráliában.
 • Anont is átkonvertálta, ha már járt a /tea/-ban.
 • Ajahn Brahm az engineer update óta választható karakter a TF2-ben. Lőni nem tud, helyette mantrát lehet vele micspammolni hangosan az első egérgomb folyamatos nyomva tartásával (gyakorlatilag úgy kell játszani mint a pyro-t). Brahm nem tud lőni, és a capture pointokat az ellenfél számára foglalja el.
 • 1 órás dhamma beszédeket ad péntekenként, heti rendszerességgel, amik szerencsére a tecsövön is fellelhetőek:


The Adventures of Super Monk

Ajahn Brahm többször viccelődött avval, hogy szükség volna egy buddhista szuperhős megrajzolására, aki ahelyett, hogy agyonverné a gonoszokat és beledobná a családjukat a napba, egyszerűen lebeszélné őket a rossz karmát generáló életvitelről és Dhammát oktatna számukra, amit meghallván, a társadalom számára értékes egyénné alakulnak át.

Múlt évben felvettem a "Buddhizmus Japánban angolul" című tantárgyat (aminek a teljesítési feltétele annyi volt, hogy be kellett járni rá), abban a reményben, hogy majd egy animét néző Dalai Lámával találkozhatok. Ehelyett a kialakulásának és Kínából való elterjedésének a történetéről szolt és házi dolgozatot kellett az órán hallottakról írni, félév végén. Mivel se kedvem, se jegyzetem nem volt, ezért úgy döntöttem, hogy megrajzolom Brahmavamso kívánságát és beadom, mint dolgozatot.


Hála a buddhista tanításoknak, képes voltam teljes figyelmet fordítani a jelen pillanatra. Így azt is észrevettem, hogy a feladatot értékelő tanárnőnek éppen kitágulnak a pupillái és hozzám viszonyítva, egy fokkal kevesebb fényt lát a munkámban. Miután észérvekkel meggyőztem, hogy igazából erre legalább egy teljes diplomát érdemlek és hogy tényleg engem is nagyon zavar, hogy nem 5 perc munkával a Wikipédiárol másoltam le a a buddhizmusról szóló angol szócikket, ahogy mindenki más, sikerült kifacsarnom belőle egy kegyelem kettest.

Természetesen egyből megbocsájtottam, amiért egy teljes heti munkámra nem kaptam rendes jegyet, hiszen haragudni nem igaz buddhista szokás. Csakúgy mint ahogy bármi bírálása, osztályzása, jobbnak vagy rosszabbnak tartása sem az.


Hivatkozások