Anime

Innen: IKM
Jump to navigation Jump to search


Jelenleg az összes cikkünk SILÁNY. Segíthetsz jobbá tenni őket, úgy, hogy TELJESEN ÚJRAÍROD AZ ÖSSZESET.


Egy átlagos jelenet egy japán animációs filmből
Japán főzőshow anime
Csak a google segítségével keressünk animéket, mert csak a legjobbakat dobja ki találatként
Átlagos japán óra a tokiói képzőművészeti egyetemen
Japán rajzfilm a világháborúról, otakuk számára is érthető formában

Anime szó származása: animalsex rövidüléséből. Származási hely: Japán. Míg japánban anime alatt mindenféle rajzfilmet értenek, addig nyugaton csak és kizárólag a japánok keze által, pedofilok számára készült rajzfilmeket értik. A szó nem megfelelő használata az Otakuk haragját válthatja ki.

PROTIP: ha most ismerkednél az animékkel, de nem tudod, hogy mit nézz, akkor látogass el a lohere.net exkluzív Anime listájára és bizonyosodj meg róla, hogy még véletlenül sem egy olyan animének látsz neki, ami ott fel van tüntetve.

Kialakulása

Manga azóta létezik, mióta a japánok tudnak rajzolni. Anime pedig azóta, mióta Pearl Harbor megtámadásakor rengeteg videokazettát zsákmányoltak, és sikeresen lemásolták Walt Disneyt. Évszámot, helyet, időt, nevet teljesen felesleges írni, azért mert az egyszeri olvasó úgyis csak elfelejti, nekem pedig utána kéne járnom.

Jellemzői

Ha meglátunk egy rajzot, rajzfilmet, 95%-os valószínűséggel rá tudjuk vágni hogy: „ez anime!” ha a következő tüneteket fedezzük föl:

 • Izzadtságcsepp: a vígjátékok leggyakoribb eleme. Ha valaki nagyon „lefárad”, vagy kínos helyzetbe keveredik, a feje mellett és felett jelenik meg egy hatalmas csepp. Ez többnyire társul a megfelelő fáradt, vagy döbbent arckifejezéssel, de működik háttal álló, vagy meglepetését titkolni akaró szereplővel is. Minden második percben van egy olyan jelenet, amiben látható izzadságcsepp.
 • Sírás: ha egy szereplő sír, általában patakként folyik, vagy szökőkútként csobog a könny a szeméből. Ezért veszi japánt tenger körül.
 • Sebességvonalak: többnyire az állóképek mögött, a háttér helyén láthatók. A mozgás gyorsaságát az amerikai képregények is gyakran vonalakkal jelzik – az animében ilyenkor a háttér helyét teljesen a sebességvonalak veszik át. Teljes Pokémon epizódok hozhatóak létre állóképekből, amik mögött csíkok mozognak.
 • Aránytalan fej
 • Aránytalan szemek: az aránytalan fej 25-90%-át kell, hogy elfoglalják, és több színből kell, hogy álljanak, mint a karakter maga.
 • Aránytalan felsőtest: kisebb kell legyen a szemnél
 • Aránytalan végtagok: ez nem teljesen igaz, csak vastagságban, hosszban és átmérőben kell, hogy aránytalanok legyenek
 • Aránytalan nemiszervek: Ezzel kompenzálnak a japók.
 • Elbaszott hajszínek: Mindenkinek kék, zöld, vagy minimum rózsaszínű a haja, legalább így valahogy megkülönböztethetőek a generál lárvaarcú szereplők. Bármilyen hajszín választható a szivárvány színei közül, egyetlen kitétel, hogy természetellenes kell, hogy legyen.
 • Chibi (super deformed): (a közismert Chibo kávé japán megfelelője Chibi, a karakterek és az elbaszott kávébabok közti hasonlóság miatt használatos) kis, szándékosan 10.000%-osan kawaii karakterdizájn, ami azért van, hogy a rajongó lányok még több dolgot tudjanak aggatni a telefonjaikra, táskáikra, mivel a fél karukat odaadnák egy chibi Sasuke vagy Ichigo nyakláncért.

Természetesen akadnak kivételek: Hayao Miyazaki animéi mentesek ezektől a mindennapi animés kifejezőeszközöktől: például a karaktereknek normális szemeik vannak, viszont ehelyett 7 éves lányok és a kapitalista patkányok környezetrombolása ellen küzdenek.

Műfajok

Ha az egyszeri ember azt hiszi: „ez rajzfilm, ez gyerekeknek való”, nagyon nagyot téved. Az animékben megtalálhatok ugyanúgy műfajok, mint a normális filmekben: (természetesen éles határok nem húzhatók)

 • Vígjátékok: manapság humor nélkül, vicces jelenet nélkül nem készülhet se film, se rajzfilm. A külön erre specializálódott animék vagy paródiák - más rajzfilmek kifigurázásával érik el, hogy a néző nevessen. A legtöbb japán vicc arról szól, hogy a főhős szeret egy lányt, de nem meri elmondani, a lány viszont retardált és nem fogja fel, hanem félreérti XD

Példák :Exel Saga, Lucky Star, Azumanga Daioh


 • Akció: az ilyen animék lényege, hogy van egy főgonosz, riogatja a népeket, és a főhős, kinek ereje mindig több mint 9000, és jól legyőzi azt. Azért, hogy a sorozat jó sokáig tartson, először a főhősnek sok részen keresztül edzenie kell – egyes esetekben legelőször sikerül jól kikapnia a főellenségtől – aztán a katonáin, parancsnokain, kapitányain keresztül eljutnia hozzá, hogy aztán 5-10 részen keresztül harcoljanak.

Egy átlagos harci jelenet:

 1. Főhős találkozik élete legnehezebb ellenfelével akiről eddig még nem hallott
 2. 2 részen át elmesélik egymásnak, hogy mennyire meg fogják ölni egymást, de a másik ezt nem hiszi el
 3. 3 részen át alapvető technikákkal harcolnak, mint például karddal csapkodás. Ezután valamelyikük nyerésre áll, ezért a másik energiát gyűjt, hogy erősebb legyen
 4. 2 részen át energiát gyűjt miközben meséli, hogy mennyivel erősebb lett, és így biztosan meg fogja ölni ellenfelét. Ellenfele rendes, ezért kivárja, amíg végez.
 5. 4 részen át küzdenek és véresre verik egymást
 6. Ezután a 2-ik pontra vissza lehet ugrani akárhányszor
 7. A főhős összegyűjti utolsó energiáit és felfedez egy támadást amiről még nem hallott, viszont tökéletesen tudja alkalmazni
 8. Ezzel legyőzi a főellenséget, mire megérkeznek a felmentő barátai, hogy megkérdezzék tőle: "Ugye nem esett bajod?"


Példák: Dragon Ball Z, Naruto, Bleach, Inuyasha


 • Kaland: nem megyek iskolába, helyette egyedül legyőzetem a világot másokkal.

Példák: One Piece, Pokémon, Digimon


 • Dráma: „A líra és az epika mellett a három alapvető műnem egyike, az alapvetően párbeszédekre (dialógusokra) épülő, többnyire színházi előadásra szánt irodalmi alkotások...” részlet abból a könyvből amit olvasnod kéne ahelyett, hogy itt lebzselnél: Irodalom tankönyv.

Példák: Ouran High School Host Club, Love Hina,


 • Horror: vér, harc, vér, belek, vér, vámpírok, vér, kereszt, vér. Ha felnőtteknek szól akkor pinavér is.

Példák: Hellsing, Blood+, Tinity Blood, Vampire Hunter D, D Gray Man, vér.


 • Hárem: amikor egy otaku álma végre valóra válik: anime lányok veszik körbe főhősünket. Néha hősünk ügyet se vet rá, csak a saját bajaival foglalkozik. Esetenként pikáns jelenetekkel megspékelve. Általában mindenki unatkozik, beleértve azt is aki nézi.

Példák: Ouran High School Host Club, Love Hina • Robotos (Mecha [mecsa]^): amikor emberek helyett robotok verekednek/lövöldöznek egymással/egymásra. Japánban nem oktatnak fizikát.

Példák: Neon Genesis Evangelion, Full Metal Panic, Code Geass, Gurren Lagann ^: egyesek [meka] –ként ejtik. Viszont a Mekka az már más...


 • Science Fiction: jövőben játszódó történetek, amikor egy várost/országot/világot lerombolták robotok/földönkívüliek/robbanások.

Példák: Cowboy Bebop, Ghost in the Shell, Akira


 • Shōjo [sódzsó] (esetleg shoujo-nak is írják)^ : (japánul: kislány) fiatalabb lányoknak készülő rajzfilm, kawaii karakterdizájnnal (ahol még a főellenség is így van megrajzolva).

Példák: Sailor Moon, Hamtaro, Cardcaptor Sakura, Digi Carrot


 • Shōnen [sónen] (esetleg shounen)^: (japánul: fiatal fiú) -knak készült animék. A kellő hangulatfokozás érdekében főcímzenéik death metal zenék.

Példák: Naruto, Bleach, Full Metal Alchemist, Digimon, Pokémon, Yu-Gi-OH


 • Sport: sportról szóló animék. Foci, röplabda, autóverseny, ping-pong, go, domino, stb.

Példák: The Prince of tennis, Captain Tsubasa • Pszichológiai: Minnél több fordulat van belezsúfolva a cselekménybe, hogy még nagyobbat üssön. Ezeknek a történeteknek a többségét nem fejezik be, és semmilyen közük nincs az esemény főszálához. Filozófikus párbeszédek a jellemzők, amiket a fordító csoportok képtelenek átvinni angolba, ezért mi buta gaijinok soha nem érthetjük meg őket. Bárki elkészítheti a saját pszichológiai animéjét, hogy időrendben fordítva írja meg a történetet.

Példák: Death Note, Neon Genesis Evangelion, Code Geass, • Oktató: a DVD-k mellé poszter helyett diplomákat adnak japánban ezek mellé

Példák: Gallery Fake, Hetalia Axis Powers


Említésre méltó műalkotások